Sok z płatków róży.

syrop z róży

Sok z płatków róży jest zalecany osobom cierpiącym z powodu zgagi i przewlekłej nadkwaśności żołądka.Regularna kuracja daje też dobre efekty w leczeniu owrzodzenia żołądka i dwunastnicy.Warto go dodawać zimą do herbatek ziołowych i pić w okresie wzmożonej zachorowalności na infekcje wywołane przeziębieniem czy grypą.Szczególnie korzystnie wpływa na drogi oddechowe,które nie tylko chroni przed atakiem drobnoustrojów chorobotwórczych,ale także szybko regeneruje.Łagodzi ataki męczącego,suchego kaszlu i posiada działanie wykrztuśne.Zawiera mnóstwo antyoksydantów,które wymiatają z organizmu wolne rodniki.

Składniki:

8 szklanek świeżych płatków róży pomarszczonej-najlepiej odmiana Hansa

1 kg cukru-trzcinowy

1 duża cytryna

2 litry wody.

syrop z róży

Zbioru płatków róż dokonać w godzinach późno przedpołudniowych lub południowych,w czasie słonecznej pogody i w pełni kwitnienia.Przebrane płatki róż wrzucić do wrzątku,do którego wcześniej należy wkroić plastry dobrze umytej i wyszorowanej cytryny ze skórką.Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.Zestawić garnek na pół godziny (nie zdejmując przykrywki).Następnie odcedzić płyn,wyciskając delikatnie na sicie resztki płatków.Płyn ten znów doprowadzić do wrzenia,dodać cukier i jeszcze wrzący sok zlać do szczelnych butelek lub słoików.Uzyskany sok (dla pewnego przechowywania)krótko pasteryzować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>