Syrop z liści babki lancetowatej na zimowe infekcje.

babka lancetowata

Drodzy miłośnicy ziół dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na syrop z liści babki lancetowatej.W tej chwili jest to najlepszy czas aby zbierać liście babki i wykonać taki syropek i w przypadku przeziębienia cieszyć się nim zimą.Syrop ten aktywizuje pracę systemu odpornościowego organizmu czyli działa immunostymulująco.Pobudza wytwarzanie w organizmie naturalnych substancji wirusobójczych.Syrop ten zalecam dla osób popadających w nawracające infekcje górnych dróg oddechowych,oskrzeli,a także podatnych na przeziębienie i grypę.Syrop regeneruje podrażnione,zainfekowane błony śluzowe górnych dróg oddechowych.Łagodzi dyskomfort spowodowany uczuciem „drapania”w gardle.Ułatwia odkrztuszanie gęstej wydzieliny zalegającej w oskrzelach i gardle,umożliwiając swobodne oddychanie.Łagodzi napady kaszlu,zwłaszcza suchego.

Składniki:

-świeżo zerwane liście babki lancetowatej

-cukier – najlepiej trzcinowy

Liście babki zbieramy w miejscach czystych ekologicznie,z dala od ulic,pól gdzie stosuje się środki ochrony roślin i zakładów przemysłowych.Zbiory najlepiej przeprowadzać w miesiącach czerwcu i lipcu,tak aby rośliny znajdowały się na początku lub w pełni kwitnienia,na zbiór liści dobrze jest się zdecydować tuż po deszczu ,bo wtedy rośliny będą zawierały najwięcej soku.Liście zrywamy w dzień słoneczny,najlepiej w godzinach popołudniowych lub przedpołudniowych.Zaraz po zbiorze myjemy je dokładnie,osuszamy lekko na sicie i kroimy na drewnianej desce jak najdrobniej.Siekane liście sypiemy warstwami do wyparzonego słoja,każdą warstwę zasypując dość dużą ilością cukru najlepiej trzcinowego i mocno ubijając drewnianą pałką lub łyżką.Ostatnia warstwę na wierzchu zasypujemy cukrem.Słój umieszczamy w ciepłym miejscu.Codziennie ubijamy zmniejszającą masę w słoiku.Po około 10 dniach,kiedy na dnie zbierze się już dosyć dużo soku-syropu ,przecedzamy przez jałową gazę mocno wyciskając.Jeżeli podczas przygotowywania syropu widzimy że liście wydzielają za mało soku na samym początku można dodać nieco przegotowanej letniej wody i ubić całą masę.Odcedzony syrop powinien być gęsty co gwarantuje jego dobre przechowywanie.Jeżeli nie jest taki musimy dodać więcej cukru.Syrop zlewamy do ciemnej butelki i przechowujemy w lodówce.

Stosowanie:

Dorośli w infekcjach górnych dróg oddechowych,kaszlu i grypie po 1 łyżce 3 razy dziennie.Dzieciom podajemy taki syrop po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.Zapobiegawczo stosować 1 łyżeczkę syropu 1 raz dziennie przez 20 dni potem zrobić 2-tygodniową przerwę.

Działania niepożądane:W dawkach leczniczych nie obserwowano szkodliwych objawów po przetworach z liści babki lancetowatej ,jedynym odstępstwem są osoby uczulone na ziele babki lancetowatej.babka lancetowata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>